Vier de Fairtrade Week met een Fairtrade kookpakket!
Van 26 oktober t/m 3 november vieren we de jaarlijkse Fairtrade Week! Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor de boeren en werknemers die ons voedsel verbouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Speciaal voor de Fairtrade week hebben we een Fairtrade kookpakket samengesteld. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om thuis een smakelijke maaltijd voor 3-4 personen te maken. Ontdek hoe lekker en eenvoudig het is om voor eerlijke, duurzame producten te kiezen. Samen kunnen we een verschil maken én genieten van een heerlijke maaltijd. We kijken uit naar je reservering!
Steun Fairtrade. Kook met liefde!
Ontwikkelingssamenwerking werkt, verbindt de wereld!
Het kabinet Schoof komt met een drastische inkrimping van "ontwikkelingshulp". Een kortzichtig voorstel dat het verbindend imago van Nederland schaadt en averechts werkt, vinden Nederlandse Wereldwinkels.
Wereldwinkels zijn opgericht om een bijdrage te leveren aan een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld. Al ruim een halve eeuw zetten duizenden vrijwilligers over het hele land zich in om samen met importeurs en ondernemers in ontwikkelingslanden bij te dragen aan de economische ruggengraat van zwakke economieën. Ze doen dat door producten te verkopen die zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. De verkoop levert mensen een leefbaar inkomen op en een beter bestaan en waar mogelijk het ontwikkelen van lokale handel. Fairtrade geeft daarvoor 10 belangrijke principes.
Alle mensen zijn gelijkwaardig, ieder heeft het recht op een menswaardig bestaan en het welzijn van de een mag niet ten koste gaan van het welzijn van de ander. Een menswaardig bestaan draagt bij aan stabiliteit in landen en verkleint de noodzaak tot vluchten naar een vreemd land. Ontwikkelingssamenwerking vanuit de overheid is daarvoor eveneens een belangrijk middel.
Als wereldwinkels zijn we geschokt door de plannen die het kabinet Schoof heeft gepresenteerd. We maken ons grote zorgen om het mensbeeld dat uitgedragen wordt. In de zeventiger jaren is de term ontwikkelingshulp vervangen door ontwikkelingssamenwerking. Dit om weer te geven dat de ontvangende landen en organisaties als gelijkwaardige partners worden gezien in het samenwerken aan een betere wereld. Door nu weer te spreken over ontwikkelingshulp wordt de suggestie gewekt dat ongelijkwaardigheid uitgangspunt is. Helaas sluit dit aan bij de trend om asielzoekers als oorzaak te benoemen van tal van maatschappelijke problemen in Nederland.
Het voortdurend uitdragen van deze signalen bevestigt dat verschillen in welzijn en leefomstandigheden normaal zijn. Dat het niet meer nodig is om je in te zetten voor het verkleinen van de (internationale) armoede- en ongelijkheidskloof.
Hierbij past het plan van het kabinet om de koppeling met het bruto nationaal product in Nederland los te laten. Het verschil in welzijn en mogelijkheden om een menswaardig bestaan op te bouwen wordt hierdoor steeds groter. Het woord solidariteit zullen we met onze klanten sterker tot uitdrukking moeten brengen nu dat het niet meer zichtbaar is in ons regeerakkoord, nu we internationaal op het punt staan in plaats hiervan een imago van “eigen belang eerst” op te bouwen.
De forse bezuiniging treft de meest kwetsbare mensen in hun bestaan. Dit betekent bijvoorbeeld minder geld voor humanitaire hulp voor mensen in nood, maar ook voor het stimuleren van vrouwenrechten, de voedsel- en waterzekerheid en de bestrijding van hiv en aids. En meer bestaansonzekerheid op allerlei gebied, wat kan leiden tot conflicten en geweld. Ook wordt gekort op opvang in de regio. De kans bestaat dat meer mensen zich genoodzaakt voelen op weg te gaan naar gebieden waar het leven beter is. En dat wil dit kabinet toch niet?
Wij willen geen stappen terug zetten maar doorgaan en bijdragen aan een wereld waarin we samenwerken en verbinden. We denken daarbij ook aan de woorden die in de politiek lijken te zijn vergeten: “als we niet samenwerken aan een eerlijke wereld dan zal de ongelijkheid zorgen dat ze het hier komen halen”.
Hanneke de Jong, voorzitter Wereldwinkels Nederland
Ria Zijlstra, bestuurslid Platform Wereldwinkel.Nu
De hele maand juni, 15% korting op sieraden
In de maand juni zet de Wereldwinkel de collectie sieraden weer eens in het zonnetje! Er zijn prachtige nieuwe sieraden ingekocht die extra mooi worden gepresenteerd met uitleg over de materialen en de makers.
Sinds de oudheid tooit de mens zich met magische en religieuze symbolen. Tekens van macht en aanzien of beschermers tegen onheil. De ontwerpen van de sieraden uit de Wereldwinkel zijn vaak geïnspireerd op deze symbolen en motieven uit andere culturen. Gewoon, omdat ze mooi zijn. Of omdat ze een emotionele waarde hebben. Maar ze zijn allemaal bijzonder. Zoals de flip flop sieraden gemaakt in Mali van omgesmolten slippers, mooie zilveren ringen uit Mexico, Nepal of Indonesië. Maar ook allerlei handgemaakte zilveren sieraden rechtstreeks ingekocht bij Dambar’s Silverfactory in Kathmandu, Nepal. Alle sieraden zijn handgemaakt door trotse mensen. Zij kunnen kun kinderen naar school sturen, dankzij jouw aankoop.
De nieuwe collectie fairtrade sieraden in de Wereldwinkel blinkt je tegemoet. Sieraden zijn er in alle prijsklassen. In de maand juni ontvangt iedere klant 15% korting op de hele collectie sieraden.
Westeinderpas - koop lokaal
Lokaal besteden en ‘support your locals’ is actueler dan ooit. Lokale ondernemers zijn onwijs belangrijk voor de lokale samenleving en leefbaarheid in de regio Aalsmeer en Kudelstaart. Met de Westeinderpas gaat het geld lokaal rond en vliegt het niet de regio uit.
Ook wij zijn aangesloten bij de Westeinderpas. Met deze lokale cadeaukaart kun je ook je aankopen in onze winkel betalen.
Zilveren sieraden uit Nepal
Dambar runt een kleine zilverfabriek, genaamd Dambar’s Silver Factory in een buitenwijk van de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Dambar is geboren in een gezin van de laagste kaste. Hij heeft dankzij de stichting Nederland-Nepal de opleiding tot zilversmid kunnen volgen en biedt nu zelf kansarme jongeren uit de laagste kaste een opleiding en baan als zilversmid. Om zijn werknemers aan het werk te houden komt Dambar jaarlijks naar Nederland om de prachtige handgemaakte sieraden te verkopen. De handel met Nederland is belangrijk sinds de economische crisis en de aardbevingen waardoor het aantal toeristen in Nepal is teruggelopen. In de coronatijd was het lange tijd niet mogelijk dat Dambar naar Nederland kwam. Een drama voor hem en zijn zilverfabriek in Kathmandu.
Dus zoekt u een mooi zilveren sieraad? Kom dan een kijkje nemen naar de collectie zilveren sieraden uit Nepal.
Fairtrade week + donatie 10% van de omzet
Tijdens de jaarlijkse Fairtrade week van 28 oktober t/m 5 november 2023 promoten merken en supermarkten hun Fairtrade producten en organiseren vrijwilligers door het hele land allerlei activiteiten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is. In de Wereldwinkel vragen wij het hele jaar door aandacht voor de boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Maar tijdens de Fairtrade week laten wij natuurlijk extra van ons horen.
Tijdens deze Fairtrade week gaan we iets extra’s doen voor de producenten ver weg. Op initiatief van de stichting Wereldwinkels Nederland doneren verschillende Wereldwinkels 10% van de omzet tijdens de Fairtrade week aan een Fairtrade goed doel. En natuurlijk doen wij doen hier ook aan mee. We hopen de komende week een goede omzet te draaien zodat we een mooi bedrag kunnen doneren aan het volgende goede doel van onze leverancier Gone Arty:
Groentetuinen voor Zienzele in Zimbabwe
De Zienzele Foundation in het zuiden van Zimbabwe is een manden weefproject gestart om inkomsten te genereren voor vrouwen uit vijf dorpen. Een lang gekoesterde wens van deze vrouwen was om eigen groenten te kunnen verbouwen maar door de droogte is water voor bevloeiing nodig. Met hulp van donoren worden omheinde groentetuinen met irrigatie gerealiseerd in één van de droogste gebieden in het zuiden van Zimbabwe. Elke deelnemende vrouw krijgt binnen de tuin een eigen perceeltje. De oogst van de eerste groentetuinen is inmiddels dermate succesvol dat naast de consumptie voor het gezin, het surplus verkocht kan worden op de lokale markt of aan het nabijgelegen ziekenhuis.
Gone Arty is de handelsnaam van de Stichting Vhufuli Art. José Verweij-Hoogendijk richtte de stichting in 2000 op om kleinschalige producenten in Zimbabwe, Swaziland, Ghana, Madagaskar, Malawi en Zuid Afrika bestaanszekerheid en perspectief te bieden, door handel met Europa mogelijk te maken. Inmiddels is Gone Arty uitgegroeid tot een volwaardig groothandelsimporteur van kunst- en gebruiksvoorwerpen uit Afrika. De Stichting staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel. Het doel is een gelijkwaardig partnerschap te onderhouden tussen alle schakels van de keten: producenten, importeurs, winkels en consument.
Gone Arty is een sociale onderneming die handel combineert met projecten. Een deel van het rendement uit de handelsactiviteiten wordt geherinvesteerd in de producenten middels projecten. Deze hebben vooral betrekking op verbetering van de werk- en leefomstandigheden. Door te investeren in ateliers en werkplaatsen ter plaatse, wordt bovendien de hoge kwaliteit van de producten gewaarborgd. Ook wordt door training geïnvesteerd in de technische vaardigheden van jong talent.
Cooking Bags uit Ghana
De Cooking Bag wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Een uitkomst in deze tijd van energiebesparing en hoge brandstofprijzen. In plaats van 40 minuten koken voor een eenvoudige stamppot, nu slechts 3 minuten. De Cooking Bag is een lust voor het oog en een prima investering: je bespaart brandstof, water, tijd. Vitaminen en smaak blijven veel meer behouden. Goed voor het milieu, goed voor jezelf!
De Cooking Bags worden gemaakt bij Adwuna Ye in Ghana van kleurrijke katoenen Afrikaanse stoffen bij dezelfde werkplaats waar de Afrikaanse mondkapjes werden gemaakt. Als vulling wordt kapok gebruikt. Het grote voordeel is dat kapok 100% natuurlijk is. De isolerende eigenschap ervan is enorm. Ook de kapokboeren rondom Tamale in Ghana, worden er beter van omdat we het daar lokaal wordt ingekocht. Een receptenboekje is verkrijgbaar bij de aankoop of hieronder te downloaden.
Voordelen: Het bespaart tijd en energie en bovendien goed voor het milieu. Smaak en voedingsstoffen blijven beter bewaard. Ook te gebruiken om koude drankjes koel te houden
Wereldwinkeliers halen chocolade op de fiets
Zaterdag 1 oktober stapten acht vrijwilligers van de Wereldwinkel Aalsmeer ’s morgens vroeg op de fiets richting cacaohaven in Amsterdam om een bestelling duurzame fair trade chocolade op te halen. Het idee voor dit transport op de fiets is geboren naar aanleiding van de jaarlijkse Schokofahrt vanuit Duitsland, waarbij in het voorjaar van 2022 maar liefst 18.000 repen van Chocolatemakers op de fiets in Duitsland zijn bezorgd door 165 fietsende vrijwilligers. Inmiddels doen ook een aantal Nederlandse Wereldwinkels mee.
CO2-vrije keten
De cacaobonen worden fair trade en biologisch geproduceerd door een federatie van kleine cacaoboeren in de Dominicaanse Republiek. Deze cacaobonen worden vervolgens per zeilschip Tres Hombres naar Amsterdam vervoerd. Na de zeiltocht verwerkt Chocolatemakers de cacao tot de lekkerste ‘single origen’ chocolade. De kleine chocoladefabriek draait vrijwel CO2-neutraal dankzij een dak vol zonnepanelen. Met het fietstransport naar de winkel is ook het laatste stukje van de keten duurzaam.
Fantastische dag
Wind en regen was voorspeld voor afgelopen zaterdag. Maar de medewerkers van de Wereldwinkel hielden de moed erin en warempel: vanaf het vertrek hield de zon hen de hele rit gezelschap. Het werd een fantastische dag met een prachtige route door de parken van Amsterdam en een warm welkom in de chocoladefabriek waar nog meer fietsers uit Nederland en Duitslang aankwamen. Na een leerzame proeverij werd de bestelling opgeladen en vertrokken ze, richting Aalsmeer waar ze feestelijk onthaald werden door de collega’s in de winkel. Volgend voorjaar is de Wereldwinkel weer van de partij.
Zin in lekkere en duurzame chocolade?
Kijk voor alle informatie op www.chocolatemakers.nl. Een deel van het assortiment inclusief de
Chocozeiltjes is verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer, Zijdstraat nummer 15 in Aalsmeer.
Lezing Peter van Dam op maandag 3 oktober
Maandag 3 oktober organiseren Wereldwinkel Aalsmeer en Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer een avond over fair trade met een lezing van Peter van Dam, historicus én schrijver van het boek Wereldverbeteraars, over de geschiedenis van fair trade in Nederland.
De lezing vindt plaats in de Doopsgezinde Kerk, Zijdstraat 55 en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is er inloop met koffie en thee. In de pauze en na afloop is er tijd om andere wereldverbeteraars te ontmoeten onder het genot van allerlei fair trade lekkers. De toegang bedraagt 5 euro incl. koffie, thee en lekkers. Iedereen is van harte welkom.
Waar komt de wereldwinkel eigenlijk vandaan? En wat heeft die tegenwoordig nog te betekenen? Peter van Dam zal vertellen over de geschiedenis van eerlijke handel en het ontstaan van wereldwinkels. Van de pioniersrol van activisten uit Nederland tot de wereldwinkel als cadeauwinkel en van eerlijke koffie tot duurzame kleding. Een verhaal dat gaat over gewone burgers die de wereld willen veranderen en laat zien dat de erfenis van de jaren zestig nog springlevend is.
Meer dan vijftig jaar geleden werd de beweging voor fair trade geboren. In 1969 opende de eerste Wereldwinkel van Nederland in Breukelen de deuren. Ook in Aalsmeer was vanaf de jaren 70 een groep actief met verschillende informatie- en verkooppunten. In 1992 openden de deuren van een echte Wereldwinkel in de Zijdstraat.
Deze avond wordt georganiseerd vanwege het 30 jarig bestaan van de Wereldwinkel in de Zijdstraat. Daarnaast is er een kleurwedstrijd voor de jongste klanten en ontvangen klanten die in de maand oktober meer dan 30 euro in de winkel besteden een gratis Tony’s Chocolonely chocoladereep.
Kleurwedstrijd
We vieren het 30 jarig bestaan van de Wereldwinkel in de Zijdstraat met een klein feestje en daar hoort een kleurwedstrijd bij. Kom naar de winkel voor de kleurplaat of print 'm thuis uit op A4. Ga aan de slag en lever je kleurplaat voor zaterdag 1 oktober in. Bij inlevering ontvang je een klein presentje en je maakt kans op een mooie prijs.
Wereldwinkel eindelijk weer op de braderie!
Zaterdag 7 mei is het eindelijk weer tijd voor de Geraniummarkt in Aalsmeer Centrum. Dus staat er tijdens de braderie in de Zijdstraat een kraam voor de winkel met de bekende Mazzeltassen en andere leuke aanbiedingen. De winkel is natuurlijk ook geopend en vanwege de start van de Fairtrade week valt er ook wat lekkers te proeven.
Fairtrade week
Tijdens de Fairtrade week van 7 tot en met 15 mei vragen we aandacht voor de boeren en werknemers die ons voedsel verbouwen in landen ver bij ons vandaan zoals koffie, thee, rijst, en cacao. Een belangrijke week als je het ons vraagt! Supermarkten en merken promoten deze week hun Fairtrade producten en over heel de wereld zijn er acties om aandacht te vragen voor de impact van eerlijke handel voor miljoenen producenten in ontwikkelingslanden. Door samen te werken in coöperaties versterken de producenten hun positie in de handelsketen. Via Fairtrade kunnen zij werken aan een betere toekomst voor hun bedrijf, gezin én gemeenschap.
Cadeau voor moeders
Ook voor Moederdag ben je in de Wereldwinkel aan het juiste adres, bijvoorbeeld een prachtige scrapmetal vogel uit Zimbabwe voor in de tuin, een zilveren sieraad uit Nepal, een zijden shawl uit India of een originele tas uit Guatemala.
Met een cadeau uit de Wereldwinkel verras je niet alleen je vrouw of moeder, maar lever je tegelijkertijd een bijdrage aan de ontwikkeling van vrouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Fairtrade, juist nu!
Het zijn onzekere tijden, voor iedereen. Toch laten deze tijden ons zien dat we allemaal met elkaar zijn verbonden. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Ook boeren en arbeiders wereldwijd maken zich grote zorgen over hun gezondheid en over hun inkomen. Extra zorgelijk is dat in die landen het sociale vangnet en de medische zorg veel minder goed geregeld zijn of soms zelfs afwezig zijn. We zien hoe Fairtrade nu kan helpen. Niet alleen door voorlichting, voorzorgsmaatregelen, financiële steun maar ook door de directe band die er bestaat tussen de producent daar en wij hier. Dagelijks genieten we van de producten die zij voor ons verbouwen.
Met de verkopen in de Wereldwinkel leveren wij een bijdrage aan hun bestaansmogelijkheden. Doet u ook mee? Juist nu is het extra belangrijk om fairtrade producten te kopen. Iedere aankoop (groot en klein) telt. Zo helpen we onze leveranciers en producenten om overeind te blijven in deze nare tijden.
Handgemaakte sieraden uit Kenia
In de werkplaats van KAZURI in Kenia maken meer dan 350 vrouwen sieraden van keramiek. Iedere kraal wordt met de hand gemaakt en beschilderd om ze vervolgens te verwerken tot unieke sieraden! Door de verkoop van deze sieraden bieden wij de vrouwen van KAZURI en hun gezinnen een beter leven en hoop voor de toekomst!
Jubilaris in de bloemetjes gezet
In de Wereldwinkel Aalsmeer werken ongeveer 35 vrijwilligers. Samen zorgen zij deze fairtrade speciaalzaak in de Zijdstraat zes dagen per week geopend is. Een van deze vrijwilligers is Tini Man-Olij. Deze maand is zij maar liefst 25 jaar werkzaam in de Wereldwinkel. Reden genoeg om haar te verrassen met een bloemetje en een taartje tijdens haar winkeldienst op de dinsdagmiddag. Helaas had ze haar dienst geruild met een collega dus fietsten we op goed geluk door naar het huis van Tini waar we welkom waren in haar mooie tuin.
Onder het genot van koffie en thee met taart (op fairtrade gebaksschotels uit Ecuador) halen we herinneringen op over haar 25 jaar in de Wereldwinkel. Tijdens het winkelen in de Zijdstraat zag zij een vriendin in de Wereldwinkel. Ze ging naar binnen, raakte in gesprek en meldde zich meteen aan als vrijwilliger voor de dinsdagmiddag. Tot haar prepensioen werkte Tini bij Apotheek Groen. Veel winkelervaring dus maar Tini ontpopte zich ook als kerstpakketten specialist, hielp bij het prijzen en inrichten en organiseerde jarenlang verkopen op braderieën, markten en kerken. De laatste jaren doet zij het iets rustiger aan maar nog steeds draait zij met veel plezier twee dinsdagen per maand een winkeldienst en gaat nog gewoon lekker even door.
Ook interesse om vrijwilliger te worden in de Wereldwinkel? We kunnen altijd nieuwe collega’s gebruiken. Klik hier voor meer informatie.
Foto: Tini (rechts op de foto) was blij verrast met het bloemetje die zij uitgereikt kreeg door Marianne van der Meijden die medewerkerszaken verzorgd.
Negen nieuwe Doppers
Heb je ze al gezien, de 9 (!) nieuwe kleuren Doppers in kleuren waar zelfs van Gogh jaloers op zou zijn. Dutch Dunes - Harvest Sun - Woodland Pine - Tidal Teal- Funky Fuchsia - Moody Mint - Dark Spring - Cosmic Storm - Pacific Blue.
Voor de 'oude' kleuren geldt op = op.
De Dopper is een waterfles die klimaatneutraal en in Nederland wordt geproduceerd. Duurzaam, handig en mooi! Misschien wel de beste herbruikbare waterfles ter wereld, voor de wereld. In het leven geroepen om zich in de strijd te werpen tegen wegwerpwaterflesjes en om het drinken van kraanwater te promoten.
Vrouwenbeelden uit Mexico
De Mexicaanse Roberto krijgt zijn scheppende vaardigheid met klei mee als een erfenis van zijn vader. Door gebrek aan vernieuwing stagneert de verkoop. In 2009 brengt de frisse wind van een Italiaanse ontwerpster, Etta, het bedrijf weer tot bloei. Zij is gespecialiseerd in verftechnieken en het resultaat is een unieke collectie van beelden, ontstaan uit de samenwerking van twee culturen. Hun samenwerking bleek een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats met veel licht, ruimte en goede ventilatie op het platteland van Mexico waar zestien mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken.
Roberto en Etta creëren de beelden samen. Etta ontwerpt en samen voeren ze het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het prototype worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moeten deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat een beeld uit meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar een modelleur beschikbaar.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Voordat het beeld in de oven kan moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende vijf uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het milieuvriendelijker.
Na het bakken worden de kleine scheurtjes dichtgesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat het oppervlak egaal wordt. Een basislaag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan. De kleur wordt in minimaal drie lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis.
Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar is ieder beeld uniek. De beelden van Roberto en Etta worden geïmporteerd door onze leverancier Esperanza.
Donatie aan de Voedselbank
Wat doe je als winkel met houdbare producten als je voorlopig gesloten bent? Niet weggooien natuurlijk!
Als fairtrade speciaalzaak verkopen wij een groot assortiment levensmiddelen zoals koffie, thee, chocolade, rijst, kruiden enz. Donderdag 28 januari kwam Marjolijn van Voedselbank Aalsmeer en Kudelstaart wat producten bij ons ophalen.
Eet smakelijk voor de ontvangers!
Wanddecoraties uit Indonesië
Ook tijdens de lockdown blijven we mooie producten inkopen. Zo hebben we weer een aantal zeer grote wanddecoraties van geknipt metaal binnen. Deze blikvangers van ca. 1 meter breed of hoog worden gemaakt door Putu, een metaalbewerker uit Bali, Indonesië. Hij woont met zijn gezin in Tabanan op het eiland Bali. Naast het woonhuis heeft Putu een kleine werkplaats. Hier heeft hij een paar mensen in dienst, die voorwerpen uit bladmetaal knippen met een metaalschaar. Vervolgens worden met verschillende hamers diepte en reliëf in het bladmetaal geslagen.
Wanneer dit klaar is, brengt hij deze uitgeknipte onderdelen naar zijn lassers.
De lassers die voor Putu werken, doen dit ook bij hun eigen woning en zijn
zelf ook ondernemer. Zij lassen de constructie aan elkaar, om uiteindelijk tot een mooi product te komen. Vervolgens haalt Putu deze producten weer op en schildert ze in zijn eigen werkplaats.
Op dit moment is de verkoop via importeur Mundomi de enige inkomstenbron voor Putu en zijn team. Wij helpen graag door zijn producten te verkopen. De grote wanddecoraties kosten rond de € 100.00.
Wasbare mondkapjes uit Cambodja en Ghana
Uit Cambodja verkopen wij mondkapjes gemaakt van restant katoenen stoffen in hippe printjes en effen kleurtjes (ook zwart). Deze worden gemaakt door een tassenproducent in Cambodja die tijdens de lockdown is gestart met het maken van mondkapjes. De mondkapjes zijn 3 laags en kosten € 7,95.
Daarnaast verkopen wij ook mondkapjes uit Ghana in vrolijke Afrikaanse printjes. In de werkplaats van stichting Adwuma Ye in Tamale in Ghana worden wasbaar maandverband, cooking bags en producten van zwerfafval gemaakt. In het voorjaar zijn zij ook gestart met het maken van mondkapjes, eerst voor de lokale bevolking maar inmiddels ook voor verschillende Wereldwinkels in Nederland. Wij hebben dankzij WhatsApp en mail direct contact met Ellen Seldenthuis, een Nederlandse vrouw die sinds 2004 in Ghana woont en werkt voor Adwuma Ye.
"Vanwege Corona was de werkplaats een tijd gesloten, een deel van de naaisters heeft geleerd mondkapjes te maken en doet dat nu ook thuis. Op dit moment werken er 10 oproepkrachten aan de mondkapjes. Werken 2 gehandicapte vrouwen thuis er aan mee. Hebben we 4 vaste medewerkers op het project zitten en zijn gemiddeld 7 jongeren met een verstandelijke beperking en ik de vliegende keepers die hand en spandiensten verrichten. Ik ga bijna dagelijks op de brommer met pakketjes naar het DHL kantoor in de stad".
De Ghanese mondkapjes gemaakt van prachtige, kleurrijke Afrikaanse stoffen en de binnenkant van ongebleekt katoen. De koordjes, van T-shirt-stof (en dus lekker zacht achter de oren), zijn op de gewenste lengte af te knopen. Deze mondkapjes zijn 2 laags en kosten € 4,95.
Beide mondkapjes zijn wasbaar tot 60 graden.
100% LED verlichting in de Wereldwinkel
Duurzaamheid heeft altijd de aandacht van het bestuur van de Wereldwinkel Aalsmeer. Natuurlijk door duurzame relaties aan te gaan met kansarme producenten in het zuiden maar ook door duurzaam te ondernemen. Zo koopt de winkel 100% groene stroom uit Nederland, wordt al het afval gescheiden en komen de meeste vrijwilligers op de fiets naar de winkel. Het bestuur had de overstap naar energiezuinige verlichting al een tijdje op het verlanglijstje staan. Dankzij de jaarlijkse teruggaaf energiebelasting voor instellingen en een grote gift van een tevreden en betrokken klant was het deze week zover.
Half september is de verlichting in de Wereldwinkel volledig vervangen door energiezuinige LED verlichting. De kleine spots in de winkel werden al eerder vervangen door LED lampjes maar nu waren ook alle TL lampen (19 armaturen) en de etalageverlichting aan de beurt. De nieuwe verlichting betekent ook een fiks lagere energierekening. De winkelverlichting brandt namelijk langer dan je denkt want de winkel is 6 dagen per week geopend en de etalagespots branden ook nog in de avonduren. Hans Stokkel Installatietechniek maakte een berekening waaruit blijkt dat deze investering binnen vier jaar terug verdiend wordt. Het resultaat mag er zijn. Rustig licht, zonder schitteringen. Kom gerust eens kijken in de Wereldwinkel.
Chocoladeletters
Ja ja, ze zijn er weer.... De letter S in melk, karamel en zeezout, in witte chocolade en wit met pepernoot. Maak al je vrienden, familieleden en jezelf blij met deze heerlijkheden. Alle letters van het alphabet zijn te koop in melk en natuurlijk hebben we ook een pure S in het assortiment. We hebben ruim ingekocht maar let op... op = op
Té de Origen uit Sri Lanka
Té de Origen is een heerlijke, ambachtelijk thee. Fairtrade met een verhaal over mensen en product. De zwarte en groene thee komt uit theeland nummer een, Sri Lanka. Té de Origen wordt biologisch geteeld door lokale boeren, fairtrade ingekocht en verwerkt en verpakt in Sri Lanka. Zo zorgen we dat de boeren trots zijn op hun product, dat zoveel mogelijk omzet achterblijft in het land van herkomst en ook niet onbelangrijk; dat we de hoogste kwaliteit thee hebben.
Fairtrade en biologisch
Alle varianten van Té de Origen zijn 100% biologisch verbouwd zonder kunstmest en pesticiden. Hierdoor krijg je niet alleen lekkere thee, maar ook voor je gezondheid en die van de aarde is het een fijn idee.
Onze fairtrade thee partners
Eén van de belangrijkste partners in Sri Lanka is Greenfield Bio Plantations. De theeplantages liggen aan de zuidoostelijke rand van het Centraal Massief in Sri Lanka, in het Uva hoogland district beroemd om zijn thee.
Té de Origen is verkrijgbaar in verschillende smaken.
Theezakken
Shoppers, vlaggetjes en andere bijzondere producten gemaakt van gerecyclede theezakken uit de theepluk in India. Nu ook te koop in de Wereldwinkel Aalsmeer. Duurzaam én heel vriendelijk geprijsd dus ook leuk voor kerstpakketten.
Alle producten uit de Superwaste collectie zijn gemaakt van oude theezakken; grootverpakkingen (bigbags) waarin thee wordt verzameld op de theeplantages in India. Elke zak heeft een unieke print afhankelijk van de theeplantage en waar de thee vandaan komt.
Het sterke, spatwaterdichte Non Woven Polypropyleen wordt door voddenrapers oftwel ragpickers bij de plaatselijke theeproducenten, restaurants en hotels ingezameld. In het werkgelegenheidsproject van Superwaste wordt het gewassen, uitgesneden en vermaakt tot duurzame producten voor alledaags gebruik. Op deze manier wordt werkgelegenheid gecreëerd voor de lokale bevolking en geeft het zowel de voddenrapers als de makers en hun families een bestaan en een kans op een betere toekomst.
Cadeaubonnen
Wereldwinkel Aalsmeer accepteert cadeaubonnen van Wereldwinkels Nederland als geldig betaalmiddel.
Wij verkopen cadeaubonnen van Wereldwinkels Nederland in de waardes €5, €10, €15 en €25.
Palo Santo stokjes
Palo Santo (Heilig Hout) gebruik je net als wierook. Dit 100% zuivere hout heeft een heerlijke en zoete geur als het wordt aangestoken. Palo Santo wordt in Zuid-Amerika gebruikt bij rituelen en om negatieve energie te verwijderen, maar ook gewoon omdat het heerlijk ruikt. Dit Heilige Hout uit het Andesgebied wordt lokaal gewonnen met respect voor de natuur en volgens de principes van Fairtrade. Er worden alleen takken gebruikt die op natuurlijke wijze van de bomen vallen. Het hout rijpt vervolgens 4-10 jaar voordat de magische geur vrijkomt.
Gebruik: steek de Palo Santo aan en laat het even branden. Blaas vervolgens zodat het hout gaat gloeien (zoals op een kooltje). Het hout gloeit eventjes, maar dat is meestal al voldoende voor de lekkere geur. Dit in tegenstelling tot wierook dat continue brandt. Gewicht ca. 25 gram.
We verkopen ook pakketten om je huis te reinigen. Een pakket bestaat uit:
- 1 zakje Heilig Hout
- 1 abalone schelp
- 1 zakje witte salie (25 g)
Doppers
In Nederland alleen al worden per dag meer dan 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid. Ze belanden op de vuilnisbelt, maar ook op straat of in de zee waar ze een plastic soep vormen. In deze soep drijft 100 miljard kilo plastic. Dopper wil de groei van deze plastic soep een halt toeroepen en laat mensen zien dat ze daar zelf iets aan kunnen doen. Door bijvoorbeeld zelf eens een stuk zwerfafval weg te gooien of door uit de Dopper te drinken.
De Dopper is een Nederlands ontwerp en wordt in Nederland klimaatneutraal geproduceerd, zonder BPA*. Hij kan zo de vaatwasser in (tot 65 °C) en je kunt hem ook gemakkelijk schoonmaken met een afwasborstel.
Schoon en veilig drinkwater is lang niet altijd zo vanzelfsprekend als bij ons thuis. Daarom gaat een deel van de opbrengst van Dopper via Stichting Dopper Foundation naar waterprojecten in ontwikkelingsland Nepal. De Dopper Foundation werkt hiervoor samen met Simavi en lokale partners.
De Dopper is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kost € 12,50.
Aalsmeer is fairtrade gemeente!
Wie de gemeente Aalsmeer binnen komt, kan het bijna niet missen: Aalsmeer is een Fairtrade-gemeente. Op verschillende locaties in Aalsmeer zijn Fairtrade-borden geplaatst.
Een eerlijke prijs
Wethouder Alink is blij met de borden: “Iedereen kan in Aalsmeer terecht voor eerlijke producten. Met het plaatsen van de borden laten we zien dat wij daar als gemeente trots op zijn. Omdat wij het belangrijk vinden dat boeren en boerinnen in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.”
Fairtrade week
Het onthullen van de Fairtrade-borden gaat vooraf aan de start van de voorjaarseditie van de Fairtrade Week. Van zaterdag 4 mei tot en met zondag 12 mei zetten bedrijven, winkels en vrijwilligers in Aalsmeer zich in voor Fairtrade producten en producenten. Tijdens deze week is op woensdag 8 mei vanaf 19.30 uur een speciale Fairtrade Koffie en Bloemen avond in de Oude Veiling.
Fairtrade Gemeente
Sinds november 2017 is Aalsmeer officieel een Fairtrade Gemeente. Met het predicaat Fairtrade Gemeente wordt aangegeven dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, maar ook inwoners en lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. De gemeente ondersteunt de werkgroep Fairtrade Gemeente Aalsmeer, die regelmatig activiteiten organiseert om fairtrade producten onder de aandacht te brengen. Uiteraard gebruikt de gemeente zelf ook fairtrade producten.
Opruiming in januari!
Tijdens onze jaarlijkse opruiming in januari gaan oude bekende producten de deur uit voor leuke prijsjes. De huidige collectie moet weer ruimte maken voor nieuwe producten afkomstig uit Azië, Latijns Amerika en Afrika.
Goed om te weten: Voor alle artikelen geldt dat ze zijn ingekocht volgens de principes van de eerlijke handel. De boeren, zilversmeden, wevers, pottenbakkers en meubelmakers in de Derde Wereld hebben al een faire prijs voor hun producten ontvangen. Zij merken financieel van deze opruiming niets. Wel betekent de opruiming voor de producenten in de Derde Wereld dat er weer nieuwe producten geleverd kunnen worden. Voor de consument is deze opruiming een leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de Wereldwinkel.
Braderie op de 1e zaterdag in september
Op de eerste zaterdag in september is het weer tijd voor de grootste en leukste braderie van het jaar in Aalsmeer Centrum.
Natuurlijk zijn wij ook van de partij en hebben wij een kraam voor de winkel met de bekende mazzeltassen, mooie aanbiedingen en allerlei leuke en lekkere fairtrade producten.
Komt u ook even langs?
Fairtrade
Ieder jaar wordt in de laatste week van oktober de fairtrade week gevierd. Ook in onze winkel een fairtrade week aanbieding.
Iedere fairtrade week heeft een thema. Bijvoorbeeld Women Empowering. Dit thema, zelfbeschikking voor vrouwen, is belangrijk omdat ongelijkheid een grote belemmering is voor de menselijke ontwikkeling. De Wereldwinkels willen ongelijke machtsrelaties doorbreken zodat er meer gendergelijkheid komt en vrouwen meer macht krijgen. Volgens het World Food Programme zou ‘het aantal hongerlijdenden in de wereld gereduceerd kunnen worden met 150 miljoen als boerinnen dezelfde toegang tot middelen hadden als boeren’.
Heel Nederland Fairtrade
Sinds 2017 is Aalsmeer een Fairtrade gemeente! De werkgroep Fairtrade gemeente werkt samen met bedrijven, winkels, inwoners en de lokale overheid aan meer eerlijke handel in Aalsmeer. Je kunt meedoen door zelf fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en dat actief uit te dragen. Daarnaast kun je lid worden van de werkgroep die actief andere mensen en organisaties in de gemeente stimuleert om ook te kiezen voor fairtrade.
Meedoen loont. Voor jouzelf, voor jouw organisatie, maar vooral ook voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De meerwaarde van het meedoen is voor iedereen anders. Voor de een is dat het opbouwen van een groter netwerk en het opdoen van werkervaring. Voor de ander is dat promotie of het met trots kunnen laten zien welke fairtrade producten ze verkopen of serveren. Maar, wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze via de campagne een bijdrage leveren aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.
Afscheid van voorzitter Miekje Hoffscholte
Begin november heeft Miekje Hoffscholte na bijna 20 jaar voorzitterschap van de stichting Wereldwinkel Aalsmeer haar taken overgedragen aan Herman Beijerbergen en Karin de Veij. Zij gaan als voorzittersduo, samen met de ruim 40 vrijwilligers, op dezelfde voet verder met het runnen van de fairtrade speciaalzaak in de Zijdstraat.
Sinds het voorjaar van 1998 werkt Miekje aan de promotie en verkoop van fairtrade in Aalsmeer. Zij wordt geroemd vanwege haar positiviteit, doorzettingsvermogen en daadkracht. Dankzij haar ondernemersdurf en haar overtuiging dat eerlijke handel bijdraagt aan een betere wereld hebben wij in Aalsmeer misschien wel de grootste en mooiste Wereldwinkel van Nederland en daar zijn het bestuur en de medewerkers van de Wereldwinkel heel trots op.
Tijdens een fairtrade maaltijd met de medewerkers ontving Miekje een bloemetje en een passend cadeau als dank voor de inzet van al haar kwaliteiten, haar netwerk en haar tijd voor de Wereldwinkel Aalsmeer. Ze blijft gelukkig nog actief als invalkracht dus u kunt Miekje nog gewoon treffen in de Wereldwinkel.
Lintje voor Karin de Veij
Vanwege het 25 jarig bestaan van de Wereldwinkel Aalsmeer was er op de laatste zaterdag in september een fair feestje op het Molenplein. Ondanks dat het weer niet echt meewerkte werd het een geslaagde middag. Er werd door jong en oud gezellig getrommeld met de Djembikkels, er was heerlijke koffie, thee en nog veel meer lekkers, gemaakt met meel van de Korenmolen en allerlei fairtrade ingrediënten. Leuke spelletjes voor jong en oud en een echte fairtrade modeshow op een oranje loper in de partytenten vanwege de regen. De verkoop van deze duurzame kleding vond plaats in een ‘popup store’ op het Molenplein.
Tijdens het officiële moment stroomde het Molenplein vol met mensen. Voorzitter Miekje Hoffscholte sprak de zes jubilarissen toe die al vanaf 1992 werkzaam zijn in de Wereldwinkel. Tot grote verrassing van Karin de Veij kreeg zij in bijzijn van haar collega-vrijwilligers van de Wereldwinkel, haar echtgenoot, zoon en dochter en haar moeder een prachtige toespraak en een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Jeroen Nobel.
Karin was diep geroerd en nam met een lach en een traan de onderscheiding in ontvangst. ‘Ik doe het met zoveel plezier, met zoveel leuke collega’s. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen en hiermee een steentje kan bijdragen aan een eerlijkere verdeling van arm en rijk in de wereld. Ik ben een gezegend mens en ik krijg er nog een lintje voor ook.’
25 jaar Wereldwinkel Aalsmeer, feest op Molenplein met Fairfashion modeshow
Op zaterdagmiddag 30 september viert de Wereldwinkel in Aalsmeer haar 25 jarig bestaan met een Fair Trade middag op het Molenplein. Een djembé workshop en een fair trade modeshow (de 8 modellen zijn allemaal medewerkers in de Wereldwinkel!) en kraampjes met kennis en behendigheidsspelletjes, allemaal gratis toegankelijk en natuurlijk een koffiekraam en mogelijkheid tot aankoop van een Fair Trade kledingstuk.
Al veel langer dan 25 jaar werd er al door vrijwilligers vanuit huis koffie en rietsuiker verkocht. Een winkel stond op het verlanglijstje en die kwam er in 1992, eerst naast de Doopsgezinde kerk en nu alweer bijna 8 jaar schuin tegenover de molen naast de slager. De bewustwording van het belang van eerlijke handel is nog steeds de grondgedachte, waar meer dan 40 vrijwillige medewerkers zorgen dat de winkel de hele week open is. Daarnaast is het bekend, dat de Wereldwinkel naast de Max Havelaar koffie en thee en de chocola (19 smaken van Tony’s Chocolonely!) een “cadeauwinkel” is, waar veelkleurige artikelen uit allerlei landen gevonden worden.
Op 30 september schenkt de Wereldwinkel aan iedere Aalsmeerse septemberjarige die 25 wordt, een grote verjaarsreep. En op het Molenplein zullen bezoekers hun waardering voor de medewerkers van de winkel kunnen uiten door een schort voor een van hen te beschilderen. Zo ontvangen zij een jubileumcadeau van de inwoners van Aalsmeer.
Welkom op het Molenplein!
Heropening Wereldwinkel
Vrijdag 22 april is de Wereldwinkel in de Zijdstraat onder grote belangstelling feestelijk heropend door wethouder Jop Kluis. Samen met de voorzitter van de Wereldwinkel, Miekje Hoffscholte onthulde hij de nieuwe buitenkant van de winkel. Na het officiële gedeelte werd er getrakteerd op een fairtrade smoothie of sapje en kon iedereen de winkel bewonderen.
Onderstaande foto's zijn gemaakt door Arjen Vos Fotografie.
Verbouwing Wereldwinkel
Eind maart is er een week lang flink geklust en geschilderd in de Wereldwinkel. Vrijwilligers waren in die tijd druk in de weer om de winkel een opknapbeurt te geven. Een nieuw logo, een nieuwe kast voor het assortiment fairtrade levensmiddelen en veel schilderwerk. Het resultaat mag er zijn. Kom je binnenkort even een kijkje nemen?
Wereldwinkel een weekje dicht
Begin dit jaar is de Wereldwinkel Aalsmeer overgestapt naar een andere landelijke organisatie, de Stichting Wereldwinkels Nederland. Dat betekent een nieuw logo en dus een goed moment om de winkel ook weer eens een opfrisbeurt te geven. Vanaf maandag 27 maart is de winkel een weekje gesloten en gaan de vrijwilligers de winkel schilderen en opnieuw inrichten.
Omdat de winkel helemaal leeg moet geven wij t/m zaterdag 25 maart 25% korting op het hele assortiment (exclusief levensmiddelen en Doppers). Hoe meer er verkocht wordt, hoe minder er ingepakt hoeft te worden en hoe meer nieuwe fairtrade producten er weer ingekocht kunnen worden. Dit komt dan weer ten goede aan de makers van de producten in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Want hoe meer wij verkopen, hoe meer fairtrade orders er geplaatst kunnen worden bij de producenten! Maar ook voor de klanten een leuk moment om heel voordelig een mooi fairtrade product aan te schaffen.
Paaseitjes in een doosje
Tony Chocolonely chocolade ziet er altijd op z'n paasbest uit, maar de eitjes zijn helemaal om op te (vr)eten! 12 extra grote paaseitjes in de smaken melk, puur, melk noga, melk hazelnoot, melk karamel zeezout ennn dit jaar ook met 'king of the world' puur pecan kokos!
Verpakt in 'n handig eierdoosje, zodat je ze makkelijk kunt verstoppen, in de paastak kunt hangen of gewoon allemaal in één keer in je mond kunt stoppen.
Ook met Pasen op weg naar 100% slaafvrei...uhhh, slaafvrij voor 3,49.
Wilt je grote aantallen? Stuur dan een mail naar wereldwinkel@live.nl. Maar doe het snel want op is op!
Franka wint zilveren collier
Het was lekker druk in de Wereldwinkel tijdens het jaarlijkse sieradenfeestje en er zijn weer veel mooie fairtrade sieraden en shawls verkocht. Goed nieuws voor de producenten. Want door de verkoop van deze producten kunnen de makers in ontwikkelingslanden investeren in een duurzame toekomst voor zichzelf en hun gezin.
Tijdens het jaarlijkse Sieradenfeestje in de Wereldwinkel wordt ook altijd een ketting verloot en de gelukkige winnaar dit jaar is Franka Riesmeijer. Franka is fan van Tony’s Chocolonely en een trouwe klant van de Wereldwinkel. Zij ontving haar prijs uit handen van Marjolein Jansen, een van de medewerkers in de Wereldwinkel Aalsmeer.
Nieuw in het assortiment
Ons assortiment Aziatische producten van Fair Trade Original is uitgebreid met twee nieuwe kruidenpasta’s. Deze zijn in Sri Lanka ontwikkeld naar authentiek Indiaas recept. Korma is een rijke mix van specerijen en kruiden voor een typisch Indiaas stoofpotje. Tandoori is een geurige marinade mix voor kip of bijvoorbeeld tofu. Deze nieuwe kruidenpasta’s zijn een smakelijke afwisseling voor de Fair Trade Original Thaise Curry Kruidenpasta’s.
De Korma- en Tandoori kruidenpasta’s worden geproduceerd door MA’s Tropical Foods (Dambulla – Sri Lanka). Zij verwerken hiervoor ingrediënten afkomstig van de boeren die zijn aangesloten bij SAFENet. Met de ontwikkelingspremie werken deze boeren – samen met de fairtrade kokosnootboeren in Sri Lanka - aan verdere versterking van hun organisatie met extra aandacht voor het milieu.
Fair Fashion modeshow
Zondag 5 juni is er een Fair Fashion modeshow in Aalsmeer met fairtrade dameskleding van Sari Fair Fashion Langedijk onder de muzikale begeleiding van Music4Boys.
De modeshow begint om 14.00 uur en alle kleding is te koop. De Wereldwinkel heeft een kraam met fairtrade T-shirts, boxershorts en een aantal leuke aanbiedingen.
Iedereen is van harte welkom in de Zijdstraat 55 in Aalsmeer!
De modeshow is onderdeel van het Open Huis van de Doopsgezinde Gemeente in Aalsmeer. Beleef150! viert de eenheid van de Doopsgezinde Gemeente in Aalsmeer. Zondag 5 juni is er een heel programma rond deze feestelijke gebeurtenis. Allereerst een feestelijke dienst met licht ontbijt vanaf 9.30 uur. Verder de hele dag Open Huis met o.a. muziek, tijdlijn, presentaties, activiteiten voor kinderen en diverse stands van de quiltgroep, duurzaamheid, Wereldwinkel en films van vroeger en om 14.00 uur een Fair Fashion modeshow van Sari Fair Fashion. Meer informatie via www.dgaalsmeer.nl.
Wereldwinkel helpt producenten in Nepal
Dit voorjaar is Nepal meerdere keren getroffen door een aardbeving. De Wereldwinkels voelen ook de gevolgen; zij verkopen o.a. beelden, klankschalen, Himalaya zout, zilveren sieraden, sjaals,
kleding en handgemaakte kunstvoorwerpen uit Nepal en de aanvoer van deze mooie producten zal enige tijd stagneren. Zo heeft textielproducent Rajesh in Kathmandu scheuren in zijn muren en is zijn
werkplaats veranderd in een ravage. Bij keramiekproducent Haribol in Bhak-tapur zijn producten, bedoeld voor verzending naar Nederland, grotendeels gebroken. Dit zijn slecht twee verhalen van de
elf producenten die leveren aan de Nederlandse Wereldwinkels. Voor de producenten en hun medewerkers een zware klap naast alle ellende wegens verlies van dierbaren en huis-en-haard. De
Wereldwinkel in Aalsmeer wil graag een steentje bijdragen aan de wederopbouw zodat de bedrijfjes waar we mee samenwerken zo snel mogelijk weer kunnen opstarten en de werknemers weer aan de slag
kunnen.
De Wereldwinkel heeft op de braderie van zaterdag 5 september een kraam voor de winkel vol met prachtige producten uit Nepal waaronder een prachtige collectie wintershawls en poncho’s. Van alle verkochte Nepalese producten doneren wij 15% aan de Stichting Madat Nepal. Deze stichting is opgericht in 1992 met als doel eerlijke handel te drijven met vaste producenten en hun families in Nepal en zo kleinschalige projecten te financieren op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. In de afgelopen 23 jaar hebben zij met veel mensen dierbare vriendschappen en betrouwbare samenwerkingsrelaties opgebouwd. Door hun inspanningen komen de gelden die naar Nepal overgemaakt worden voor de volle 100% op de juiste plek terecht.
Door de verkoop van producten uit Nepal dragen we bij aan de wederopbouw en kunnen er op korte termijn nieuwe bestellingen geplaatst worden bij de producenten. Want hoe meer wij verkopen, hoe meer wij helpen…
Wereldwinkeldag 2015
Op de tweede zaterdag van mei is het World Fair Trade Day. Over heel de wereld zijn er acties om aandacht te vragen voor de impact van eerlijke handel voor miljoenen producenten in ontwikkelingslanden. Door samen te werken in coöperaties versterken zij hun positie in de handelsketen. Via fairtrade kunnen zij werken aan een duurzame toekomst voor hun bedrijf, gezin en gemeenschap.
Wereldwinkel Aalsmeer bouwt een dubbel feestje, want het is niet alleen Wereldwinkeldag, maar ook Geraniummarkt in Aalsmeer Centrum. Dus staat er voor de winkel in de Zijdstraat 15 een kraam met de inmiddels wel bekende Mazzeltassen en heel veel leuke en verrassende fairtrade producten.
De winkel is natuurlijk ook geopend want met een cadeau uit de Wereldwinkel verras je niet alleen je vrouw of moeder, maar lever je tegelijkertijd een bijdrage aan de ontwikkeling van vrouwen in de derde wereld.
Burgemeester aan het werk tijdens NL Doet
In het weekend van NL Doet op 20 en 21 maart dragen mensen een steentje bij aan vrijwilligerswerk. Op vrijdagmiddag 20 maart komt burgemeester Jobke Vonk-Vedder een middagje helpen in de
Wereldwinkel Aalsmeer, die geheel door vrijwilligers wordt gerund.
Wie vrijdagmiddag 20 maart tussen 14.00 en 16.30 uur iets koopt bij de burgemeester, krijg er een leuk fairtrade presentje bij. Alle bezoekers worden getrakteerd op een (h)eerlijk kopje thee met iets lekkers. Iedereen is van harte welkom!
Dankzij de inzet van ruim 40 vrijwilligers is de Wereldwinkel in de Zijdstraat (vlakbij de Korenmolen) zes dagen per week geopend voor de verkoop van een compleet assortiment fairtrade producten zoals levensmiddelen, sieraden, woonaccessoires, papierwaren, wierook, geluksartikelen, meubeltjes en serviesgoed. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen.
Geslaagde proeverij
Op vrijdag 14 maart verzorgde de Wereldwinkel Aalsmeer een geslaagde proeverij tijdens het Boekhuis Bal in het Boekhuis in Aalsmeer. Er werd koffie en thee geserveerd met een brownies of muffin gemaakt van de Fairtrade baxmixen. Ook waren er fairtrade sapjes en vijf verschillende hartige hapjes. De fairtrade proeverij viel erg in de smaak bij alle aanwezigen.
Opbergmanden uit Senegal
Opbergmanden, kleine doosjes, tassen en shoppers zijn niet alleen handige 'opbergers' waar je spullen in opruimt. Je kunt er ook je interieur mee opfrissen. Wij verkopen 'opberg' assortiment in verschillende stijlen, kleuren en materialen.
Adama Diop in het dorpje Mekhe village, Senegal vlecht manden van gedroogde rietstengels die ze omwikkelt met gekleurd afvalplastic: grote en kleine wasmanden, potjes met een deksel en grote prullenmanden. Over een grote mand doet ze een week. Heeft ze een grote opdracht, dan vlechten haar dochters (ze heeft er zes die allemaal naar school zijn geweest) en schoondochters mee. Adama is zo’n 50 jaar geleden begonnen met het maken van de manden, het is inmiddels een echte ‘familie business’.
Moederdag
Ook voor een moederdagcadeau ben je in de Wereldwinkel aan het juiste adres. Een zilveren sieraad uit Mexico, een kleurrijke zijden shawl uit India of een trendy shopper uit Senegal. Met een cadeau uit de Wereldwinkel verras je niet alleen je vrouw of moeder, maar lever je tegelijkertijd een bijdrage aan de ontwikkeling van vrouwen in de derde wereld. De Wereldwinkels stellen aan hun importeurs de eis, dat zij in contacten met producenten de positie van vrouwen serieus aan de orde stellen. Vrouwen verdienen onze steun omdat zij in de handel een kwetsbare rol spelen. De armoede onder vrouwen in ontwikkelingslanden is groter dan die onder mannen. Fairtrade biedt vrouwen perspectief op een betere toekomst. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je daaraan bij.