Nieuw: Palo Santo stokjes

Palo Santo (Heilig Hout) gebruik je net als wierook. Dit 100% zuivere hout heeft een heerlijke en zoete geur als het wordt aangestoken. Palo Santo wordt in Zuid-Amerika gebruikt bij rituelen en om negatieve energie te verwijderen, maar ook gewoon omdat het heerlijk ruikt. Dit Heilige Hout uit het Andesgebied wordt lokaal gewonnen met respect voor de natuur en volgens de principes van Fairtrade. Er worden alleen takken gebruikt die op natuurlijke wijze van de bomen vallen. Het hout rijpt vervolgens 4-10 jaar voordat de magische geur vrijkomt.

 

 

Gebruik: steek de Palo Santo aan en laat het even branden. Blaas vervolgens zodat het hout gaat gloeien (zoals op een kooltje). Het hout gloeit eventjes, maar dat is meestal al voldoende voor de lekkere geur. Dit in tegenstelling tot wierook dat continue brandt. Gewicht ca. 25 gram. 

 

We verkopen ook pakketten om je huis te reinigen. Een pakket bestaat uit: 

- 1 zakje Heilig Hout

- 1 abalone schelp

- 1 zakje witte salie (25 g)

 

Sieradenfeestje

Tijdens het jaarlijkse sieradenfeestje op vrijdag 24 en zaterdag 25 november worden in de Wereldwinkel Aalsmeer de sieraden in het zonnetje gezet. Er zijn heel veel mooie nieuwe fairtrade sieraden ingekocht, er wordt uitleg over de materialen en… alleen op 24 en 25 november krijgt iedere klant 21% korting op het hele assortiment sieraden EN shawls.

 

Dit jaar veel aandacht voor de sieradencollectie van Kazuri, handgemaakte sieraden van keramiek uit Kenya in Oost Afrika. Elk steentje wordt met de hand gemaakt, beschilderd en geglazuurd en vervolgens verwerkt tot unieke sieraden! Kazuri is lid van de World Fair Trade Organisation en werkt volgens diens richtlijnen waarop regelmatig controles worden uitgevoerd.

 

Kazuri startte in 1975 met het doel alleenstaande vrouwen in Kenia een kans te geven een inkomen te realiseren met het maken van sieraden. De kralen worden inmiddels wereldwijd verkocht en tot op de dag van vandaag gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya. Met behulp van keramiekworkshops hebben zij zich de benodigde technieken eigen gemaakt. Met deze kennis produceren zij nu prachtige, unieke sieraden.

 

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot meer dan 350 medewerkers, voornamelijk alleenstaande moeders. De fabriek doet dienst als een ontmoetingsplaats voor al de vrouwen die er werken en de hele dag hoort men het zachte geroezemoes van stemmen. Kazuri heeft op het werkterrein naast de werkplaats en de winkel, een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp/advies/voorlichting en medicijnen. Er is een gediplomeerd verpleegster aanwezig. Ook krijgen de werkneemsters 80% van hun medische kosten vergoed door Kazuri, in het geval ze doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Wij proberen enkele malen per jaar een email nieuwsbrief te versturen. 

Interesse in nieuwtjes over onze producten en producten? 

Meld je dan aan voor deze nieuwsbrief. 

Wereldnieuws najaar 2017

Voor het laatste nieuws kunt u hieronder onze nieuwsbrief downloaden.

Veel leesplezier en tot ziens in de Wereldwinkel!

Wereldnieuws najaar 2017.
Wereldnieuws najaar 2017.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

Afscheid van voorzitter Miekje Hoffscholte

Karin de Veij, Miekje Hoffscholte en Herman Beijerbergen.
Karin de Veij, Miekje Hoffscholte en Herman Beijerbergen.

Begin november heeft Miekje Hoffscholte na bijna 20 jaar voorzitterschap van de stichting Wereldwinkel Aalsmeer haar taken overgedragen aan Herman Beijerbergen en Karin de Veij. Zij gaan als voorzittersduo, samen met de ruim 40 vrijwilligers, op dezelfde voet verder met het runnen van de fairtrade speciaalzaak in de Zijdstraat.

 

Sinds het voorjaar van 1998 werkt Miekje aan de promotie en verkoop van fairtrade in Aalsmeer. Zij wordt geroemd vanwege haar positiviteit, doorzettingsvermogen en daadkracht. Dankzij haar ondernemersdurf en haar overtuiging dat eerlijke handel bijdraagt aan een betere wereld hebben wij in Aalsmeer misschien wel de grootste en mooiste Wereldwinkel van Nederland en daar zijn het bestuur en de medewerkers van de Wereldwinkel heel trots op.

 

Tijdens een fairtrade maaltijd met de medewerkers ontving Miekje een bloemetje en een passend cadeau als dank voor de inzet van al haar kwaliteiten, haar netwerk en haar tijd voor de Wereldwinkel Aalsmeer. Ze blijft gelukkig nog actief als invalkracht dus u kunt Miekje nog gewoon treffen in de Wereldwinkel.

Cadeaubonnen

 

 

Wereldwinkel Aalsmeer accepteert cadeaubonnen van Wereldwinkels Nederland als geldig betaalmiddel.

 

Wij verkopen cadeaubonnen van Wereldwinkels Nederland in de waardes €5, €10, €15 en €25.

 

Cadeaubonnen van de Stichting Landelijke Vereniging Wereldwinkels zijn helaas niet bij ons in te wisselen. Hiernaast ziet u een afbeelding van de betreffende bonnen.

Lintje voor Karin de Veij

Vanwege het 25 jarig bestaan van de Wereldwinkel Aalsmeer was er op de laatste zaterdag in september een fair feestje op het Molenplein. Ondanks dat het weer niet echt meewerkte werd het een geslaagde middag. Er werd door jong en oud gezellig getrommeld met de Djembikkels, er was heerlijke koffie, thee en nog veel meer lekkers, gemaakt met meel van de Korenmolen en allerlei fairtrade ingrediënten. Leuke spelletjes voor jong en oud en een echte fairtrade modeshow op een oranje loper in de partytenten vanwege de regen. De verkoop van deze duurzame kleding vond plaats in een ‘popup store’ op het Molenplein. 

 

Tijdens het officiële moment stroomde het Molenplein vol met mensen. Voorzitter Miekje Hoffscholte sprak de zes jubilarissen toe die al vanaf 1992 werkzaam zijn in de Wereldwinkel. Tot grote verrassing van Karin de Veij kreeg zij in bijzijn van haar collega-vrijwilligers van de Wereldwinkel, haar echtgenoot, zoon en dochter en haar moeder een prachtige toespraak en een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Jeroen Nobel. 

 

Karin was diep geroerd en nam met een lach en een traan de onderscheiding in ontvangst. ‘Ik doe het met zoveel plezier, met zoveel leuke collega’s. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen en hiermee een steentje kan bijdragen aan een eerlijkere verdeling van arm en rijk in de wereld. Ik ben een gezegend mens en ik krijg er nog een lintje voor ook.’

 

De jubilarissen met de burgemeester voor de winkel in de Zijdstraat 15. Van links naar rechts: Herman Beijerbergen, Frank van Itterzon, Els Bader, Karin de Veij, burgemeester Jeroen Nobel, Leny Spaargaren en Jiska Verdonk.
De jubilarissen met de burgemeester voor de winkel in de Zijdstraat 15. Van links naar rechts: Herman Beijerbergen, Frank van Itterzon, Els Bader, Karin de Veij, burgemeester Jeroen Nobel, Leny Spaargaren en Jiska Verdonk.

25 jaar Wereldwinkel Aalsmeer, feest op Molenplein met Fairfashion modeshow

Op zaterdagmiddag 30 september viert de Wereldwinkel in Aalsmeer haar 25 jarig bestaan met een Fair Trade middag op het Molenplein. Een djembé workshop en een fair trade modeshow (de 8 modellen zijn allemaal medewerkers in de Wereldwinkel!) en kraampjes met kennis en behendigheidsspelletjes, allemaal gratis toegankelijk en natuurlijk een koffiekraam en mogelijkheid tot aankoop van een Fair Trade kledingstuk.

 

Al veel langer dan 25 jaar werd er al door vrijwilligers vanuit huis koffie en rietsuiker verkocht. Een winkel stond op het verlanglijstje en die kwam er in 1992, eerst naast de Doopsgezinde kerk en nu alweer bijna 8 jaar schuin tegenover de molen naast de slager. De bewustwording van het belang van eerlijke handel is nog steeds de grondgedachte, waar meer dan 40 vrijwillige medewerkers zorgen dat de winkel de hele week open is. Daarnaast is het bekend, dat de Wereldwinkel naast de Max Havelaar koffie en thee en de chocola (19 smaken van Tony’s Chocolonely!) een “cadeauwinkel” is, waar veelkleurige artikelen uit allerlei landen gevonden worden.

 

Op 30 september schenkt de Wereldwinkel aan iedere Aalsmeerse septemberjarige die 25 wordt, een grote verjaarsreep. En op het Molenplein zullen bezoekers hun waardering voor de medewerkers van de winkel kunnen uiten door een schort voor een van hen te beschilderen. Zo ontvangen zij een jubileumcadeau van de inwoners van Aalsmeer. 

 

Welkom op het Molenplein!

Heropening Wereldwinkel

Vrijdag 22 april is de Wereldwinkel in de Zijdstraat onder grote belangstelling feestelijk heropend door wethouder Jop Kluis. Samen met de voorzitter van de Wereldwinkel, Miekje Hoffscholte onthulde hij de nieuwe buitenkant van de winkel. Na het officiële gedeelte werd er getrakteerd op een fairtrade smoothie of sapje en kon iedereen de winkel bewonderen.

 

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Arjen Vos Fotografie. 

Verbouwing Wereldwinkel

Eind maart is er een week lang flink geklust en geschilderd in de Wereldwinkel. Vrijwilligers waren in die tijd druk in de weer om de winkel een opknapbeurt te geven. Een nieuw logo, een nieuwe kast voor het assortiment fairtrade levensmiddelen en veel schilderwerk. Het resultaat mag er zijn. Kom je binnenkort even een kijkje nemen?

Wereldwinkel een weekje dicht

Begin dit jaar is de Wereldwinkel Aalsmeer overgestapt naar een andere landelijke organisatie, de Stichting Wereldwinkels Nederland. Dat betekent een nieuw logo en dus een goed moment om de winkel ook weer eens een opfrisbeurt te geven. Vanaf maandag 27 maart is de winkel een weekje gesloten en gaan de vrijwilligers de winkel schilderen en opnieuw inrichten. 

 

Omdat de winkel helemaal leeg moet geven wij t/m zaterdag 25 maart 25% korting op het hele assortiment (exclusief levensmiddelen en Doppers). Hoe meer er verkocht wordt, hoe minder er ingepakt hoeft te worden en hoe meer nieuwe fairtrade producten er weer ingekocht kunnen worden. Dit komt dan weer ten goede aan de makers van de producten in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Want hoe meer wij verkopen, hoe meer fairtrade orders er geplaatst kunnen worden bij de producenten! Maar ook voor de klanten een leuk moment om heel voordelig een mooi fairtrade product aan te schaffen. 

Paaseitjes in een doosje

Tony Chocolonely chocolade ziet er altijd op z'n paasbest uit, maar de eitjes zijn helemaal om op te (vr)eten! 12 extra grote paaseitjes in de smaken melk, puur, melk noga, melk hazelnoot, melk karamel zeezout ennn dit jaar ook met 'king of the world' puur pecan kokos!

 

Verpakt in 'n handig eierdoosje, zodat je ze makkelijk kunt verstoppen, in de paastak kunt hangen of gewoon allemaal in één keer in je mond kunt stoppen.

Ook met Pasen op weg naar 100% slaafvrei...uhhh, slaafvrij voor 3,49.

 

Wilt je grote aantallen? Stuur dan een mail naar wereldwinkel@live.nl. Maar doe het snel want op is op!

Franka wint zilveren collier

Het was lekker druk in de Wereldwinkel tijdens het jaarlijkse sieradenfeestje en er zijn weer veel mooie fairtrade sieraden en shawls verkocht. Goed nieuws voor de producenten. Want door de verkoop van deze producten kunnen de makers in ontwikkelingslanden investeren in een duurzame toekomst voor zichzelf en hun gezin.

 

Tijdens het jaarlijkse Sieradenfeestje in de Wereldwinkel wordt ook altijd een ketting verloot en de gelukkige winnaar dit jaar is Franka Riesmeijer. Franka is fan van Tony’s Chocolonely en een trouwe klant van de Wereldwinkel. Zij ontving haar prijs uit handen van Marjolein Jansen, een van de medewerkers in de Wereldwinkel Aalsmeer.

Unicefkaarten in de Wereldwinkel

Stuur dit jaar mooie kerstkaarten van UNICEF. Daarmee maakt u het verschil voor kinderen wereldwijd. Voor ons een warme, gezellige kerst, voor kinderen elders in de wereld een kans op een betere toekomst. 

 

Naast Unicef kerstkaarten verkopen wij ook Novib kalenders en Amnesty lichtpuntjes. Bij aankoop van deze producten steunt u het werk van deze goede doelen. 

Nieuw in het assortiment

Ons assortiment Aziatische producten van Fair Trade Original is uitgebreid met twee nieuwe kruidenpasta’s. Deze zijn in Sri Lanka ontwikkeld naar authentiek Indiaas recept. Korma is een rijke mix van specerijen en kruiden voor een typisch Indiaas stoofpotje. Tandoori is een geurige marinade mix voor kip of bijvoorbeeld tofu. Deze nieuwe kruidenpasta’s zijn een smakelijke afwisseling voor de Fair Trade Original Thaise Curry Kruidenpasta’s.

 

De Korma- en Tandoori kruidenpasta’s worden geproduceerd door MA’s Tropical Foods (Dambulla – Sri Lanka). Zij verwerken hiervoor ingrediënten afkomstig van de boeren die zijn aangesloten bij SAFENet. Met de ontwikkelingspremie werken deze boeren – samen met de fairtrade kokosnootboeren in Sri Lanka - aan verdere versterking van hun organisatie met extra aandacht voor het milieu.

Opruiming!

Oude bekende producten gaan de deur uit voor leuke prijsjes. De huidige collectie moet weer ruimte maken voor nieuwe producten afkomstig uit Azië, Latijns Amerika en Afrika. 

 

Goed om te weten: Voor alle artikelen geldt dat ze zijn ingekocht volgens de principes van de eerlijke handel. De boeren, zilversmeden, wevers, pottenbakkers en meubelmakers in de Derde Wereld hebben al een faire prijs voor hun producten ontvangen. Zij merken financieel van deze opruiming niets. Wel betekent de opruiming voor de producenten in de Derde Wereld dat er weer nieuwe producten geleverd kunnen worden. Voor de consument is deze opruiming een leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de Wereldwinkel. De opruiming duurt t/m zaterdag 24 september 2016 en natuurlijk geldt op=op.

Fair Fashion modeshow

Zondag 5 juni is er een Fair Fashion modeshow in Aalsmeer met fairtrade dameskleding van Sari Fair Fashion Langedijk onder de muzikale begeleiding van Music4Boys. 

 

De modeshow begint om 14.00 uur en alle kleding is te koop. De Wereldwinkel heeft een kraam met fairtrade T-shirts, boxershorts en een aantal leuke aanbiedingen.

 

Iedereen is van harte welkom in de Zijdstraat 55 in Aalsmeer!

 

De modeshow is onderdeel van het Open Huis van de Doopsgezinde Gemeente in Aalsmeer. Beleef150! viert de eenheid van de Doopsgezinde Gemeente in Aalsmeer. Zondag 5 juni is er een heel programma rond deze feestelijke gebeurtenis. Allereerst een feestelijke dienst met licht ontbijt vanaf 9.30 uur. Verder de hele dag Open Huis met o.a. muziek, tijdlijn, presentaties, activiteiten voor kinderen en diverse stands van de quiltgroep, duurzaamheid, Wereldwinkel en films van vroeger en om 14.00 uur een Fair Fashion modeshow van Sari Fair Fashion. Meer informatie via www.dgaalsmeer.nl. 

Ladies Night op maandag 30 november

Ons sieradenfeestje gemist? Geen probleem. Maandagavond 30 november is het Ladies Night bij de Wereldwinkel. We zijn geopend tot 21.00 uur. We maken lekkere fairtrade smoothies om te proeven en kun je bij ons natuurlijk terecht voor mooie en originele decembercadeaus. Ook Boekhuis, Stijl & Meer en Mooi Parfumerie zijn geopend en hebben leuke acties en aanbiedingen. Iedereen is welkom dus neem gerust je zus, vriendin, moeder, of buurvrouw dochter mee. 

Chocoladeletters

We eten met zijn allen rond Sinterklaas maar liefst twintig miljoen chocoladeletters. Er zijn miljoenen mensen werkzaam in de cacaosector in o.a. Ivoorkust, Ghana, Indonesië en Nigeria. Voor veel mensen die betrokken zijn bij de productie van cacao valt er niet veel te genieten. De cacaoprijs is over het algemeen laag; waardoor de cacaoboer zijn gezin niet kan onderhouden. Dus werkt het hele gezin mee, vaak ook de kinderen. De lonen zijn erg laag, die van vrouwen nog lager en de leefomstandigheden zijn slecht. Omdat er geen geld voor scholing is zal de situatie niet vanzelf veranderen. 


In de Wereldwinkel Aalsmeer verkopen we alleen chocoladeletters die voorzien zijn van het Max Havelaar keurmerk, een garantie dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product en dat zij hun werk onder goede omstandigheden kunnen doen.

Wereldwinkel helpt producenten in Nepal

Dit voorjaar is Nepal meerdere keren getroffen door een aardbeving. De Wereldwinkels voelen ook de gevolgen; zij verkopen o.a. beelden, klankschalen, Himalaya zout, zilveren sieraden, sjaals, kleding en handgemaakte kunstvoorwerpen uit Nepal en de aanvoer van deze mooie producten zal enige tijd stagneren. Zo heeft textielproducent Rajesh in Kathmandu scheuren in zijn muren en is zijn werkplaats veranderd in een ravage. Bij keramiekproducent Haribol in Bhak-tapur zijn producten, bedoeld voor verzending naar Nederland, grotendeels gebroken. Dit zijn slecht twee verhalen van de elf producenten die leveren aan de Nederlandse Wereldwinkels. Voor de producenten en hun medewerkers een zware klap naast alle ellende wegens verlies van dierbaren en huis-en-haard. De Wereldwinkel in Aalsmeer wil graag een steentje bijdragen aan de wederopbouw zodat de bedrijfjes waar we mee samenwerken zo snel mogelijk weer kunnen opstarten en de werknemers weer aan de slag kunnen. 


De Wereldwinkel heeft op de braderie van zaterdag 5 september een kraam voor de winkel vol met prachtige producten uit Nepal waaronder een prachtige collectie wintershawls en poncho’s. Van alle verkochte Nepalese producten doneren wij 15% aan de Stichting Madat Nepal. Deze stichting is opgericht in 1992 met als doel eerlijke handel te drijven met vaste producenten en hun families in Nepal en zo kleinschalige projecten te financieren op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. In de afgelopen 23 jaar hebben zij met veel mensen dierbare vriendschappen en betrouwbare samenwerkingsrelaties opgebouwd. Door hun inspanningen komen de gelden die naar Nepal overgemaakt worden voor de volle 100% op de juiste plek terecht. 


Door de verkoop van producten uit Nepal dragen we bij aan de wederopbouw en kunnen er op korte termijn nieuwe bestellingen geplaatst worden bij de producenten. Want hoe meer wij verkopen, hoe meer wij helpen…

Wereldwinkeldag 2015

Op zaterdag 9 mei is het World Fair Trade Day. Over heel de wereld zijn er acties om aandacht te vragen voor de impact van eerlijke handel voor miljoenen producenten in ontwikkelingslanden. Door samen te werken in coöperaties versterken zij hun positie in de handelsketen. Via fairtrade kunnen zij werken aan een duurzame toekomst voor hun bedrijf, gezin en gemeenschap.

 

Wereldwinkel Aalsmeer bouwt een dubbel feestje, want het is niet alleen Wereldwinkeldag, maar ook Geraniummarkt in Aalsmeer Centrum. Dus staat er voor de winkel in de Zijdstraat 15 een kraam met de inmiddels wel bekende Mazzeltassen en heel veel leuke en verrassende fairtrade producten.

 

De winkel is natuurlijk ook geopend en vanwege Moederdag geeft de Wereldwinkel Aalsmeer alleen op zaterdag 9 mei 15% korting op alle sieraden want met een cadeau uit de Wereldwinkel verras je niet alleen je vrouw of moeder, maar lever je tegelijkertijd een bijdrage aan de ontwikkeling van vrouwen in de derde wereld. 

Burgemeester aan het werk tijdens NL Doet

In het weekend van NL Doet op 20 en 21 maart dragen mensen een steentje bij aan vrijwilligerswerk. Op vrijdagmiddag 20 maart komt burgemeester Jobke Vonk-Vedder een middagje helpen in de Wereldwinkel Aalsmeer, die geheel door vrijwilligers wordt gerund. 

 

Wie vrijdagmiddag 20 maart tussen 14.00 en 16.30 uur iets koopt bij de burgemeester, krijg er een leuk fairtrade presentje bij. Alle bezoekers worden getrakteerd op een (h)eerlijk kopje thee met iets lekkers. Iedereen is van harte welkom! 

 

Dankzij de inzet van ruim 40 vrijwilligers is de Wereldwinkel in de Zijdstraat (vlakbij de Korenmolen) zes dagen per week geopend voor de verkoop van een compleet assortiment fairtrade producten zoals levensmiddelen, sieraden, woonaccessoires, papierwaren, wierook, geluksartikelen, meubeltjes en serviesgoed. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. 

Heel Nederland Fairtrade

In 2015 wordt in Aalsmeer een werkgroep Fairtrade gemeente gestart voor iedereen die samen met andere bedrijven, winkels, inwoners en de lokale overheid lokaal wil werken aan meer eerlijke handel. Je doet mee door zelf fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en dat actief uit te dragen. Daarnaast kun je lid worden van de werkgroep die actief andere mensen en organisaties in de gemeente stimuleert om ook te kiezen voor fairtrade.

 

Meedoen loont. Voor jouzelf, voor jouw organisatie, maar vooral ook voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. De meerwaarde van het meedoen is voor iedereen anders. Voor de een is dat het opbouwen van een groter netwerk en het opdoen van werkervaring. Voor de ander is dat promotie of het met trots kunnen laten zien welke fairtrade producten ze verkopen of serveren. Maar, wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze via de campagne een bijdrage leveren aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

Doppers

Dopper, de ideale waterfles

In Nederland alleen al worden per dag meer dan 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid. Ze belanden op de vuilnisbelt, maar ook op straat of in de zee waar ze een plastic soep vormen. In deze soep drijft 100 miljard kilo plastic. Dopper wil de groei van deze plastic soep een halt toeroepen en laat mensen zien dat ze daar zelf iets aan kunnen doen. Door bijvoorbeeld zelf eens een stuk zwerfafval weg te gooien of door uit de Dopper te drinken.

 

De Dopper is een Nederlands ontwerp en wordt in Nederland klimaatneutraal geproduceerd, zonder BPA*. Hij kan zo de vaatwasser in (tot 65 °C) en je kunt hem ook gemakkelijk schoonmaken met een afwasborstel.

 

Schoon en veilig drinkwater is lang niet altijd zo vanzelfsprekend als bij ons thuis. Daarom gaat een deel van de opbrengst van Dopper via Stichting Dopper Foundation naar waterprojecten in ontwikkelingsland Nepal. De Dopper Foundation werkt hiervoor samen met Simavi en lokale partners.

 

De Dopper is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren en kost € 12,50.  

Opruiming en outletverkoop

Oude bekende producten uit de Wereldwinkel, maar ook verrassend leuke nieuwe fairtrade producten gaan in de maand augustus de deur uit voor leuke prijsjes. De huidige collectie moet weer ruimte maken voor nieuwe producten afkomstig uit Azië, Latijns Amerika en Afrika. 

 

Goed om te weten: Voor alle artikelen geldt dat ze zijn ingekocht volgens de principes van de eerlijke handel. De boeren, zilversmeden, wevers, pottenbakkers en houtbewerkers in de Derde Wereld hebben al een faire prijs voor hun producten ontvangen. Zij merken financieel van deze opruiming niets. Wel betekent de opruiming voor de producenten in de Derde Wereld dat er weer nieuwe producten geleverd kunnen worden. Voor de consument is deze oprui-ming een leuke gelegenheid om eens kennis te maken met de Wereldwinkel.

 

De outletverkoop duurt tot en met eind september en natuurlijk geldt op=op. 

Nieuw: GreenAge bio & fairtrade

Met gepaste trots en veel plezier verkopen wij vanaf heden nu GreenAge bio & fairtrade noten en gedroogd fruit. De producten van GreenAge zijn biologisch en altijd gekocht voor een eerlijke prijs. En bovendien ongelooflijk jammie natuurlijk!

 

De bio & fairtrade cashewnoten en mango komen uit Burkina Faso, de pinda’s uit China en de dadels uit Tunesië. De boeren zijn verenigd in coöperaties en krijgen een eerlijke prijs voor hun werk en oogsten. Omdat deze coöperaties fairtrade gecertificeerd zijn, krijgen ze daarnaast onder meer scholing en wordt er geïnvesteerd in bijvoorbeeld betere maatschappelijke voorzieningen en materialen om het land optimaal mee te verzorgen en bewerken.

Geslaagde proeverij

Op vrijdag 14 maart verzorgde de Wereldwinkel Aalsmeer een geslaagde proeverij tijdens het Boekhuis Bal in het Boekhuis in Aalsmeer. Er werd koffie en thee geserveerd met een brownies of muffin gemaakt van de Fairtrade baxmixen. Ook waren er fairtrade sapjes en vijf verschillende hartige hapjes. De fairtrade proeverij viel erg in de smaak bij alle aanwezigen.

Eswatini Kitchen

Met trots introduceren wij een vijftal nieuwe fairtrade producten in de winkel. De ananasjam, sinaasappelmarmelade, mango chutney, curry sauce medium en chutney van gemengd fruit worden gemaakt door Eswatini Kitchen in Swaziland. 

 

Eswatini Kitchen werd in 1991 opgericht in Swaziland door Manzini Youth Care (MYC), een Salesiaanse NGO die ondersteuning biedt aan kansarme jongeren in Swaziland. Het voornaamste doel was om werkgelegenheid te creëren voor kansarme vrouwen, en een markt te ontwikkelen voor de verkoop van geoogste wilde vruchten (vooral guave en marula) door lokale boeren en rurale gezinnen. De winst werd besteed aan de financiering van Manzini Youth Care sociale programma's. Het project startte met vijf vrouwen die samen in één keuken werkten. In 1998 telde Eswatini al vijtien vrouwen en in hetzelfde jaar werden de HACCP eisen geïntroduceerd. Hierdoor kon het project voldoen aan de eisen van de internationale voedingsindustrie en concurreren op de internationale markt. 

 

Fairtrade gecertificeerd 

Vandaag de dag is Eswatini Kitchen een fairtrade producent van natuurlijke lekkernijen, gecertificeerd door WFTO (World Fair Trade Organization) en COFTA (Samenwerking voor Fair Trade in Afrika). Zij exporteert haar producten naar vijftien internationale bestemmingen, waaronder Europa, de VS, Australië en Japan. Ook voldoet Eswatini aan de normen voor voedselveiligheid en andere internationale regelgeving. Eswatini Kitchen is uitgegroeid van kleine huisnijverheid tot een bloeiend bedrijf dat verbetering brengt in de levens van kansarme gemeenschappen in Swaziland. 

 

Door de combinatie van Afrikaanse zon, bodem- en weersomstandigheden groeien er heerlijke groenten en vruchten die worden geteeld door lokale boeren. De oogst wordt gebruikt voor de productie van heerlijke natuurlijke producten. Eswatini Kitchen koopt alle verse groenten en fruit in tegen eerlijke prijzen bij ongeveer honderd lokale boeren en tuinders. Dit geldt ook voor kleinschalige boerderijen plus gezinnen en vrouwen die de wilde Marula, Guava, citroenen en pepers plukken die overvloedig groeien in Swaziland. 

 

Jeugd 

De jeugd heeft de toekomst! Daarom gaan alle opbrengsten van Eswatini Kitchen naar het fonds Manzini Youth Care, dat meer dan tweeduizend kinderen en jongeren in Swaziland ondersteunt. Het belangrijkste doel van MYC is om kansarme jongeren te laten re-integreren in de gemeenschap en om te voorkomen dat kinderen op straat belanden. 

 

Wij zijn blij met deze nieuwe producent en hopen dat onze klanten ook zullen genieten van Eswatini’s heerlijke producten om zo gezamenlijk dit geweldige project te kunnen steunen. 

 

Opbergmanden uit Senegal

Opbergmanden, kleine doosjes, tassen en shoppers zijn niet alleen handige 'opbergers' waar je spullen in opruimt. Je kunt er ook je interieur mee opfrissen. Wij verkopen 'opberg' assortiment in verschillende stijlen, kleuren en materialen. 

 

Adama Diop in het dorpje Mekhe village, Senegal vlecht manden van gedroogde rietstengels die ze omwikkelt met gekleurd afvalplastic: grote en kleine wasmanden, potjes met een deksel en grote prullenmanden. Over een grote mand doet ze een week. Heeft ze een grote opdracht, dan vlechten haar dochters (ze heeft er zes die allemaal naar school zijn geweest) en schoondochters mee. Adama is zo’n 50 jaar geleden begonnen met het maken van de manden, het is inmiddels een echte ‘familie business’.

Rooibos oogst is gestart

Het oogstseizoen van de Rooibos is begonnen. Ook Wereldwinkel Aalsmeer zet dit hartverwarmende product uit Zuid-Afrika in het zonnetje. 

 

Start oogstseizoen 

Van oorsprong groeide Rooibos (rood bosje) in het wild in Zuid-Afrika. Niemand keek ernaar om. Sinds ontdekt werd wat je er allemaal mee kunt doen en hoe gezond het zou zijn, is dit struikgewas enorm populair. Half januari is de oogst van start gegaan. Na het kappen van de takken worden deze direct mini-klein gesneden, gefermenteerd en de volgende dag in de zon gedroogd. Nog even door de zeef en ze zijn klaar voor in een kopje thee. 

 

Dankzij de arbeiders 

Fair Trade Original importeert Rooibosthee afkomstig van fairtrade boerderijen. De Bergendal Farm bijvoorbeeld doet ook de eerste verwerking zelf, op de zogeheten Tea Court. De arbeiders van de boerderij bezitten 50% van de aandelen van deze verwerkings-unit. Zij praten mee over het beleid, worden opgeleid en hebben toegang tot hoger geplaatste banen. Dankzij hun inspanningen liggen de velden er stralend bij, klaar voor de oogst.   

 

De zon in je kop thee

Wereldwinkel Aalsmeer verkoopt Fair Trade Original pure Rooibosthee, je proeft de zon in je kopje. Voor meer informatie over de rooibosoogst in Zuid Afrika klik hier.

Kussens uit India

Uilenkussens uit India
Nieuw binnen

Uilen zijn tegenwoordig helemaal hip. Deze rijk bewerkte uilenkussens komen uit India en zijn gemaakt volgens de traditionele handwerktechnieken die van generatie op generatie worden doorgegeven. 

 

BC is een familiebedrijf in het noordoosten van India, gestart door vader als metaalbewerker. De drie zonen zagen al snel de noodzaak voor een nieuwe milieu- en mensvriendelijke werkplaats. Om dit te bekostigen hielp Pallavi, de vrouw van de oudste broer, door borduurpatronen te verkopen. Een Amerikaanse importeur plaatste in 2001 een grote order, waardoor ze naast metaal ook textielproducten zijn gaan maken. Inmiddels hebben ze aparte werkplaatsen gebouwd waar metaal en textiel wordt geproduceerd onder fair trade omstandigheden. De meeste mensen werken er al van af het begin en hebben inmiddels een professioneel ambacht geleerd. Ze noemen zich zelf familymembers!

Veiligheid in Bangladesh

In Bangladesh is onlangs, net buiten de hoofdstad Dhaka een groot gebouw ingestort. Daarbij zijn alleen al meer dan 1100 doden gevallen. Allen werkzaam in de kledingfabrieken in het gebouw. De eigenaar van de fabrieken heeft, ondanks dat hij op de hoogte was van de gevaren, zijn medewerkers aan het werk gezet. Dit voorval staat helaas niet op zichzelf. Reden te meer om door middel van eerlijke handel te laten zien dat het ook anders kan!

 

Bij onze handelspartners in Bangladesh staan goede en veilige werkomstandigheden hoog op de agenda. U kunt er dus van verzekerd zijn dat bij de productie van de artikelen die u bij ons koopt de werknemers niet aan dergelijke gevaren worden blootgesteld. In tegendeel; waar nodig wordt beschermende kleding gedragen, er zijn voorzieningen om de veiligheid te garanderen, zoals voldoende nooduitgangen, brandblussers en regelmatige inspecties. De verdiensten zijn goed en er is vanzelfsprekend geen sprake van kinderarbeid of gedwongen arbeid.

 

Wanneer u bij ons een product koopt uit Bangladesh is dit dan ook gegarandeerd gemaakt onder behoorlijke werkomstandigheden. En u draagt bij aan de ontwikkeling van de producenten en hun families.

Jouw Fairtrade moment

Zaterdag 11 mei wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van eerlijke handel voor miljoenen boeren in ontwikkelingslanden. Dit jaar is het thema van World Fair Trade Day  ‘Jouw fairtrade moment’. Ontbijt, borrel of lunch, op elk moment van de dag kun je gebruik maken van een fairtrade product. Op zaterdag 11 mei staat de Wereldwinkel op de braderie in de Zijdstraat. Kom langs op de kraam of in de winkel voor een gratis recept en doe inspiratie op voor een heerlijke fairtrade maaltijd!

Moederdag

Ook voor een moederdagcadeau ben je in de Wereldwinkel aan het juiste adres. Een zilveren sieraad uit Mexico, een kleurrijke zijden shawl uit India of een trendy shopper uit Senegal. Met een cadeau uit de Wereldwinkel verras je niet alleen je vrouw of moeder, maar lever je tegelijkertijd een bijdrage aan de ontwikkeling van vrouwen in de derde wereld. De Wereldwinkels stellen aan hun importeurs de eis, dat zij in contacten met producenten de positie van vrouwen serieus aan de orde stellen. Vrouwen verdienen onze steun omdat zij in de handel een kwetsbare rol spelen. De armoede onder vrouwen in ontwikkelingslanden is groter dan die onder mannen. Fairtrade biedt vrouwen perspectief op een betere toekomst. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je daaraan bij.