Oosterse paddenstoelenbouillon met rijstnoedels

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten

 

Ingrediënten:

200 g gerookte tofu

1 el gembersiroop

2 el plantaardige olie

250 g paddenstoelenmix

scheutje sherry

800 ml paddenstoelenbouillon

1 bosui, in ringen

2 tl sesamzaadjes

 

2 el Sojasaus*

Sambal Oelek* naar smaak

150 g Rijstnoedels*

 

Marineer de gerookte tofu in een marinade van gembersiroop, sojasaus en sambal naar smaak. Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit olie in een soeppan en bak de paddenstoelenmix kort. Verhit de grillpan. Neem de tofu uit de marinade en grill kort aan beide kanten. Blus de paddenstoelenmix af met een scheutje sherry en de rest van de marinade. Voeg de bouillon toe. Breng tot net aan de kook. Verdeel de rijstnoedels over de soepkommen en giet de hete soep erover. Voeg vlak voor het serveren de gegrilde tofu en bosui toe. Garneer met sesamzaadjes.

 

* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer

 

Tom Kha soep (hete Thaise kippensoep)

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten


Ingrediënten:

Kipblokjes, 250 g

Grof gesneden champignons of andere paddenstoelen, 250 g

1 handje lente-ui, in grove ringen gesneden

wat kleine tomaatjes, in kwarten gesneden

verse koriander, als garnering

200 ml kokosmelk*

rijstnoedels*

Tom Kha kruidenpasta*

 

 

Roerbak op hoog vuur 250 g (vegetarische) kipblokjes met de Tom Kha kruidenpasta. Breng dit aan de kook met 550 ml water en 200 ml kokosmelk. Voeg 250 g grof gesneden champignons toe, het handje in ringen gesneden lente-ui, en de in kwart gesneden tomaatjes. Laat nog even kort koken. Garneer met verse koriander en voor wat extra pit, kun je altijd een pepertje toevoegen.

 

Je kunt de soep ook een dag van tevoren maken, dan trekken de smaken extra goed in!

 

* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer

 

Pindasoep

4 personen

 

Ingrediënten

1 hardgekookt ei

1 prei ongeveer 250 gram fijn gesneden

1 ui

1 teen knoflook

0,5 liter groentebouillon

2 aardappelen

2 theelepels sambal*

6 eetlepels pindakaas*

1 eetlepel ketjap manis

Gesnipperde bladselderij

 

Bereiding

Hak het ei fijn. Snipper de ui en knoflook. Snijd de geschilde aardappel in dobbelsteentjes van ca. 1 cm. Verhit olie in eenpan bak de ui en de knoflook 1 minuut. Voeg de prei toe en bak die 2 minuten mee. Schenk de bouillon in de pan en voeg de aardappelblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Roer de pindakaas en de ketjap erdoor, breng op smaak met de sambal. Laat de soep goed warm worden en dien op met het fijn gehakt ei  en fijn gehakte peterselie.

 

Variatie

Niet vegetarisch: kippenbouillon met stukjes kip

Surinaams: vervang het ei door plakjes banaan

 

* verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer

 

Pittige pindamaaltijdsoep met garnalen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 10 minuten

 

2 el plantaardige olie

3-5 tl sambal badjak*

1 prei, in ringen en gewassen

2 kippenbouillonblokjes

1/2e pot pindakaas*

1/2e blik kokosmelk*

4 schijfjes limoen

1 struik paksoi, uiteinden verwijderd en in repen gehakt

1 bakje taugé (150 g)

250 g Noorse garnalen

kroepoek*

 

Breng ca. 2 liter water aan de kook. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en voeg sambal naar wens toe. Fruit de sambal enkele minuten. Voeg de preiringen toe en fruit even mee. Giet 850 ml van het gekookt water in de soeppan en voeg de bouillonblokjes, de pindakaas, de kokosmelk en de schijfjes limoen toe. Roer alles goed door elkaar en laat de soep enkele minuten zachtjes koken. Was de paksoi en de taugé in een vergiet en giet het overige gekookte water over de groenten heen. Verdeel de paksoi, de taugé en de garnalen over 4 soepkommen en giet er de hete soep op. Serveer met de kroepoek.

 

Tip: varieer met knapperige groentesoorten naar eigen smaak.

 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar in de Wereldwinkel Aalsmeer

  

Maaltijdsoep met noedels en garnalen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

Ingrediënten:

250 g tijgergarnalen

1 rode puntpaprika, in repen

3 bosuitjes, in dikke ringen

100 g champignons, in dikke plakken

2 el wok olie

2 knoflooktenen, fijngehakt

1 liter kippenbouillon

1 struik paksoi, klein gesneden en gewassen

250 g noedels*

75 g tauge, gewassen

sojasaus

 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Aalsmeer

 

Bereidingswijze: Marineer de garnalen en paprika, bosui, champignon in circa 10 minuten in een mengsel van piri piri olie en knoflook. Verhit een grillpan en grill de garnalen en groenten enkele minuten. Breng intussen de kippenbouillon aan de kook en voeg de witte delen van de paksoi toe. Breng in een andere grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook hierin de noedels in 3 minuten gaar. Giet het water van de noedels af boven een vergiet met taugé en het groene deel van de paksoi. Verdeel de noedels over vier diepe borden en leg er de gegrilde garnalen en groenten, paksoi en taugé op. Giet de hete bouillon erbij en breng op smaak met sojasaus.